Wednesday, September 29, 2010

nak citer pasal kasih sayang skit...

arini ambe nk citer pasal kasih sayang skit...of kos korang dah tau kan aper itu kasih sayang,sumer orang perlukan kasih sayang...tp arini ambe bukan nak citer pasal kasih sayang orang @ manusia, tapi pasal kasih sayang makhluk lain...kasih sayang pasal langit and laut...korang mesti tak pernah dengar lagi kan, so let the story begin...

Tahukah korang, langit dan laut saling cinta-mencintai.

Langit sangat sayangkan laut, sehingga warnanya pun seakan laut.
Begitu juga laut, terlalu sukakan langit sampai warna pun seakan sama :)
Once upon a time, datanglah si awan.
Awan melihat kecantikan langit dan terus terpikat.
Tapi langit begitu setia kepada laut
Langit mahu melihat laut sahaja.
Awan tidak berputus asa.
Maka, awan pun berusaha untuk memikat langit.
Awan luaskan dirinya.
Supaya langit dan laut terpisah dari pandangan
Laut menjadi begitu geram.
Laut mengeluarkan ombaknya yang kuat.
But malangnya, ombak laut tak dapat mengusir awan :(
Tiba-tiba, datang lah angin.
Angin melihat kesedihan langit dan laut.
Maka, angin rasa perlu mengusir awan supaya langit dan laut dapat bersama.
Dengan kuasa yang ada, angin pun meniup awan
Awan pun berpecah dan berlalu pergi.
Awan menjadi sedih.
Lalu menangis mengeluarkan hujan.
Hingga sekarang,
kasih antara langit dan laut tidak dapat dipisahkan.
Cuba kita pandang ke hujung laut...
Pasti kelihatan seakan-akan langit dan laut,
sedang berpasangan :")



jadik camner citer ambe? kalau kasih sayang makhluk lain dah macam ni, macam mana agaknya kasih sayang manusia kan...ambe tinggalkan korang sumer dengan soalan ni...korang jawab sendiri la soalan ni, sebab dalam diri korang sumer ader jawapan yang ambe tanya ni...

N0 Plat Kenderaan Kat Malaysia....

korang nk nak tahu tak pasal asal usul no plat kenderaan kat malaysia ni...msti ramai dari korang yang xtau kan...xper, meh ambe bagi tahu serba sedikit deh...


Dalam dunia yang semakin canggih dan hebat ini pengangkutan memainkan peranan yang penting kepada mobilisasi manusia. Setiap hari kita menyaksikan ratusan ribu juta ratus kenderaan di jalanraya dengna plat kereta yang pelbagai sebagai mewakili sesebuah negeri atau negara. Pernahkah anda terfikir bagaiamana penentuan sesebuah plat kereta berdasarkan negeri itu ditentukan.


sekadar gambar hiasan...
Di Malaysia (Tanah Melayu) sejarah pendaftaran kenderaan ini bermula selepas kedatangan British iaitu menjelang Perang Dunia 1. Pemberian no plat pendaftaran "A", "B", "C" atau "D" ditentukan berdasarkan kemampuan mana-mana penduduk sesebuah negeri pada masa itu untuk memiliki kenderaan.
Plat kereta negeri Perak bermula dengan huruf A adalah kerana penduduk di Perak merupakan pemilik pertama kenderaaan dan kebetulan pula negeri itu mencatat jumlah pemilikan kereta yang paling tinggi. Ia didorong oleh perkembangan ekonomi Perak yang lebih maju berbanding dengan negeri-negeri lain kerana bijih timahnya.


Kebanyakkan kereta-kereta ini dipakai oleh golongan pemerintah Inggeris yang bertugas di negeri tersebut. Bagaimana pun pemakaian kenderaan ini terbatas di kawasan Lembah Kinta hingga Taiping sahaja. Pada tahun 1914 jalanraya baru telah dibina untuk menghubung ke Kinta dan menyebabkan penggunaan kereta di Perak semakin meluas.


Berdasarkan penentuan sebegitu maka dapat dikatakan bahawa negeri kedua yang memiliki kereta ialah Selangor (Plat B) di ikuti oleh Pahang (Plat C) dan Kelantan (Plat D). Penentuan plat kenderaan selepas itu kemudiannya diubah berdasarkan huruf permulaan sesebuah negeri. Begitulah awalnya nombor plat (pendaftaran) kenderaan, dan sekarang pergerakan nombor plat begitu pantas menunjukkan kenderaan semakin banyak. Sedar tidak sedar semalam huruf 'H' esok sudah 'J' cepat betul. Nanti sudah banyak apa huruf hendak diletak lagi? Letak gambar tuan punya kenderaan???


nak tahu no plate terbaru? chek sini...http://www.jpj.gov.my/malay/plateno.htm


credit to syok.org

Sunday, September 26, 2010

Jalan Raya Letrik Satu

ni nak citer skit...walaupom dah lepas 2 minggu....pasal aper?pasal jalan raya letrik 1...heheheh...
knapa la  tajuk post ni cam pelik jek kan...nak tau knapa? 
jalan raya tu mksudnyer jalan2 pegi beraya la...letrik satu tu plk nma kelas ambe masa kat skolah teknik dlu, so digabung kan jadi la Jalan Raya Letrik Satu,heheeh...cam pelik jek kan... tp lantak la kan...
antara ahli-ahlinya ialah ambe sendirik, pastu ader nordin ahmad, ader plk shahril, ariff idzuddin, zaidi, shafiq dan joe @ zulkifli hamzah,hehehe...rumah2 yang kitorg serang plak ialah...akma, diyana, farhana, dan umah mak angkat kitorg @ ustazah asmara hasliza...memang menyeronok kan la,hehehe...arap2 taun dpn blh la jln2 lagi ek...kalu blh kiter g byk umah lagi...ni ader la skit2 gmbr masa jalan2 aritu...



Ambe & shahril....

kitorg kat umah farhana...


ni diyana...

ni shafiq...


kat umah diyana...diyana tu solo lagi yek,hehehe



kat umah akma @ mimiey @ sunshine...

with ariff & shafiq...

kontrolbesi...hehehe

ambe & shahril..



dengan ibunda angkat tershayang,hehehe...ustazah asmara hasliza...
ni la sekadar sikit2...arap2 boley lagi berjumpa dengan ramadhan pada taun depan, n berjumpa lagi dgn kawan2 time raya taun dpan,hehehe...

Thursday, September 23, 2010

membelah laut?bukan sekadar fantasi...

Al-Quran kita dan kitab injil ada menyatakan mengenai kisah nabi musa membelah laut merah...bagi org islam, kita perlu mempercayai cerita ini, tetapi tidak kepada org bukan islam...ada yang menyatakan bahawa kisah ini hanya dusta semata-mata...namun kini, kisah ini telah menjadi hakikat realiti apabila sepasukan saintis di Amerika menjalankan kajian mengenai kisah membelah laut merah ini...


Saintis buktikan Nabi Musa belah laut

LAKARAN artis menunjukkan angin kuat dari timur telah menyebabkan air lagun (kiri) dan sungai (kanan) 'berpusing' dan membentuk dinding air dekat Laut Merah.


BOULDER, Amerika Syarikat (AS) - Saintis-saintis di AS membuktikan kebenaran kisah Nabi Musa membelah laut seperti yang diceritakan dalam kitab suci al-Quran dan Injil, lapor sebuah akhbar semalam.
Satu kajian oleh sepasukan penyelidik yang diketuai saintis Carl Drews dari Pusat Penyelidikan Atmosfera Nasional di sini, mendapati fenomena itu tidak bercanggah dengan hukum fizik.
Kitab al-Quran menceritakan bahawa Nabi Musa membelah laut dengan menghentakkan tongkatnya ke tanah semasa baginda dan kaum Bani Israel terperangkap di antara pasukan tentera Firaun yang sedang mara dan laut di hadapan mereka.
Kumpulan saintis itu yang mengkaji beberapa peta kuno Delta Sungai Nil mendapati laut terbelah itu merujuk kepada sebuah lagun yang kini dikenali sebagai Tasik Tanis di selatan Laut Mediterranean dekat Laut Merah dan satu cawangan Sungai Nil.
Kini, dengan menggunakan simulasi komputer, saintis-saintis itu menunjukkan bahawa laut berkenaan terbelah dua melalui proses tiupan angin kencang yang dikenali sebagai angin timur bertiup selaju 100.8 kilometer sejam (km/j) selama 12 jam menyebabkan aliran air sungai dan lagun itu berpusing balik lalu membentuk seperti dinding air.
Satu model lautan komputer kemudian digunakan sebagai simulasi bagi melihat kesan angin yang bertiup semalamam ke atas air sedalam beberapa meter itu.
Selama empat jam, tiupan angin tersebut menghasilkan jambatan darat sepanjang 3.2 kilometer (km) dan selebar 4.8km.
Sejurus selepas angin timur reda, air lagun dan sungai itu kembali mengalir ke tempat asal seperti ombak tsunami.
Hasil kajian saintis berkenaan disiarkan di Internet oleh Jurnal Public Library of Science ONE. - Agensi 
sumber Kosmo Online 


subhanallah...maha besar kekuasaan mu...kini kisah itu telah terbukti, bahawa adalah tidak mustahil untuk membelah laut merah...namun begitu, ambe berasa sedikit kecewa, kerana kajian ini dilakukan oleh saintis bukan islam...sekiranya kajian ini dilakukan oleh saintis islam, bukan ianya akan menjadi lebih bermakna...kepada saintis2 ISLAM diluar sana, jalankan kajian anda, segalanya terkandung dalam Al-Quran, kita cuma perlu mencarinya sahaja...
bersama-sama kita fikirkan...sesungguhnya berfikir itu adalah satu ibadat yang besar maknanya kepada manusia...


Koleksi Pusaka Rasulullah...

Foto-foto Eksklusif Peninggalan Rasulullah SAW: Menggetarkan, Menyentuh Qalbu Menambah Cinta!!
Dipetik dari moeflich.wordpress.com
picture7.jpgBila kita berjauh jarak dengan Nabi Muhammad saw yang berbentang waktu 1.400 tahun… bila kita belum pernah melihat wajah sucinya, sementara kita menyebut namanya setiap hari, kita menghantarkan salam kepadanya setiap hari melalui shalat, shalawat-shalawat  dan do’a-do’a yang kita lantunkan, kita memohon  syafa’atnya untuk keselamatan kita di akhirat dari pedihnya adzab neraka, tidakkah foto-foto berikut ini mengobati kerinduan kita yang sangat dalam kepada Nabi Agung, Kekasih Allah dan pemimpin yang berperibadi mulia panutan alam?? Titik air mataku begitu melihat langsung baju beliau yang bersahaja dan sudah robek, sandal beliau, keranda beliau yang tak terhalang apapun. Allahu Akbar … serasa dekaaat denganmu ya Rasulullah … Andai aku bisa melihat wajahmu, rontok segala persendianku, tak tahan dengan kenikmatan memandang kemuliaan wajahmu… Allahumma shalli ‘ala sayyidina Muhammad ….
(Foto-foto ini kebanyakan adalah koleksi yang tersimpan dari berbagai tempat di beberapa negara: Museum Topkapy di Istambul Turki, Yordania, Irak dan negara-negara Timur Tengah lainnya. Selamat merasakan kelezatan menatap peninggalan-peninggalan ini. Semoga kerinduan kita semakin memuncak kepada Rasulullah, kekasih Allah …)
Allahumma shalli ‘ala sayyidina wa maulana Muhammad Shallallahu ‘Alaihi Wassallam …
the-blessed-shirt-of-prophet-muhammad-saw
The Blessed Shirt of Prophet Muhammad SAW (Baju gamis Nabi SAW yang lusuh dan robek-robek. Yaa Allah … betapa sederhananya baju pemimpin dunia yang suci nan agung ..!!)
the-blessed-shirt1-of-prophet-muhammad-saw
The Blessed Shirt of Prophet Muhammad SAW (Bagian dari baju gamis Nabi SAW yang sudah sobek)
jubah-rasulullah1
Jubah Nabi Muhammad, Rasulullah SAW
blessed-seal-of-rasool-allah-saw1
The Blessed Seal of Rasulullah SAW (Cap surat Nabi SAW)
copy-of-the-blessed-bowl-of-prophet-muhammad-saw
Mangkuk tempat minum Rasulullah SAW
picture1.jpg
Kunci Ka’bah Masa Nabi Muhammad SAW
the-blessed-foot-print-of-rasool-allah-saw
jejak-kaki-nabi
Jejak Kaki Rasulullah SAW
rambut-nabi
Beberapa helai rambut Rasulullah SAW 
gigi-dan-rambut1
Peninggalan gigi dan rambut Nabi. Itu giginya jelas ya?
Wadah Kotak Gigi Rasulullah SAW
picture4.jpg
pedang2-nabi-dengan-nama-namanya1
pedang2-nabi-dengan-nama-namanya2
pedang2-nabi-dengan-nama-namanya
Berbagai pedang yang pernah dimiliki Nabi dengan nama-namanya yang digunakan untuk menegakkan ajaran tauhid, ketika orang-orang kafir memerangi Nabi dan dakwahnya sehingga harus mengangkat pedang. 
Gagang Pedang “Hatf” Nabi SAW tampak lebih jelas
busur-panah-nabi
Busur Panah Nabi SAW
Bendera Rasululullah SAW
blessed-turbine1-of-prophet-muhammad-saw
Sorban-sorban yang pernah dimiliki Rasulullah SAW
Topi Besi Rasulullah SAW
Baju dan barang-barang Rasulullah SAW
blessed-sandals2-of-rasool-allah-saw
blessed-sandal-of-rasool-allah-saw
blessed-sandal1-of-rasool-allah-saw1
Sandal-sandal (terumpah) peninggalan Rasulullah SAW tercinta …
letter-to-nijashi-king-of-habsha
Surat Nabi SAW kepada Raja Nijashi, Raja Habsyah
letter-to-omani-people
Surat Nabi SAW kepada rakyat Oman, Arab Selatan
letter-to-qaiser_e_rome
Surat Nabi SAW kepada Kaisar Romawi abad ke- 7
Surat Rasulullah SAW pada Raja Heraclius
prophets-letter-to-muqauqas-egypt
Surat Nabi SAW kepada Raja Muqauqas, Mesir
Makan Siti Aminah, Ibunda Rasululllah SAW

box-belonging-to-hazrat-fatima-rz
Kotak milik putri tercinta Nabi SAW, Sayyidah Fatimah Az-Zahra R.A.
picture6.jpg
PINTU EMAS MAKAM NABI MUHAMMAD SAW
the-blessed-dust-from-the-tomb-of-the-prophet
The blessed dust from the tomb of the Prophet Muhammad PUBH (Butiran pasir yang diambil dari makam Nabi Muhammad SAW)
picture7.jpg
Keranda dan makam Nabi panutan alam, Nabi Muhammad SAW
Inilah makan Rasulullah SAW dari dalam. Di dalam inikah Nabi Agung nan Mulia berbaring? Allahu Akbar … Makam raja saja, makan Sunan Sunan Gunung Djati saja, kita tidak bebas masuk dan melihatnya. Ini makam Rasulullah  kekasih panutan umat manusia, Allaahu Akbar … Bila keranda ini disingkap dan kita bisa melihat tubuhnya yang suci berbaring, terbayangkah bagaimana kita menatap wajahnya?
Tambahan Oleh Herman Samsudeen
“Semua yang ditunjukan diatas telah disimpan dalam Muzium dan kita tidak boleh memilikinya. Tetapi selain diatas ada lagi benda yang Rasulullah saw tinggalkan dan ianya amat penting untuk kita gunakan setiap hari, iaitu  Al-Quran dan Sunnahnya. Semoga Allah pertemukan kita dengan Rasulullah kelak”.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

my felling today...

mAke nO seNSe , bUT LeT mAkE cHaNGe...