Tuesday, November 30, 2010

A BIG WIN...

ASSALAMUALAKUM...

ambe rasa mesti korang dah tau kan... maksud ambe budak laki la kan... kemenangan besar yang berlaku pagi tadi....kemenangan aper? ahaks... nak ambe bagi tau? btol nak tau ni? kang menyesal plak... kalu korang nak tau... 

kemenangan BARCELONA ke atas REAL LOSER MADRID... 5 gol berbalas 0 beb... ahaks, perubahan besar dah dibuat... jurulatih lagenda (dikatakan Mourinho membawa kejayaan kepada sumer kelab yang dikendalikannyer), pemain bertaraf bintang super (superstar kan), dan macam2 la... 
tapi nak wat camner kan, semua tu tak berguna kalu tak leh nak kalahkan BARCELONA... hehehe...ambe mmg suker... El-Classico nih, main kat Nou Camp, kena plak 5-0 beb... ambe bayangkan BARCELONA akan sumbat 2 gok jek, tapi tuptup, nah itu dier...5 gol beb... disumbat oleh Xavi, Pedro, Villa & Suarez... rugi plak Messi xleh sumbat gol, kalu tak mesti dier dah jadi penjaring terbanyak liga... 

dan satu lagi, ni merupakan satu game yang dipenuhi dengan kad2... majoriti pemain Real telah mengambil kad masing2 dari pengadil, hehehe... jadi aper2 pom, tahniah untuk BARCELONA, Mes QUe Un Club...

 
make most of the assist...
my barca...


p/s: teringat plak kat match El-Classico yang lepas, 2009 punya, Real kalah 2-6 beb,hehehe...

Monday, November 29, 2010

a little change, a big hope...

ASSALAMUALAIKUM...


i think most of you have notice it, but i gonna announce it anyway... i have change my look... my blog look actually, hehehe...  for this, i have to give credit to my niece, for helping me with this... now she is working as a programmer in a company at KL, so this kind of thing is just her breakfast... my new look is more to black & white, for me it resemble to the good and bad (or it should be evil?)... well, the thing is, if there are no good & bad (i will use bad, it sound a little bit nice), there wont be this world right... we all will be in heaven... actually it is good to have bad people, because when there are bad people, there also will be good people... so choose your side, good or bad... but do remember, good people can turn to bad people, and so does the bad people... 

ok, enough with this black & white, good & evil thing... if you can see, the header of my blog is actually a picture of an anima or manga that i love the most... it is ONE PIECE... if you do see the anime, or read the manga, you will know that the hero in ONE PIECE is a pirate, & of course we do know pirate is a bad people... but in the manga, the hero, Monkey D. Luffy is a pirate, and he is better than the good guy, the Marine... 

so here you can think for yourself, it is bad or good? choose your side, because the side you choose will show you what kind of future you will have...
sumber:google

my new look, do u like it?hehehe

p/s: i love gundam too,but there are no templete for gundam...do you know where i can find it?

Sunday, November 28, 2010

Kiter serang Arabbb!!!

ASSALAMUALAIKUM...

ahaks...gempak jek tajuk entri nih kan...tapi ambe bukan nak memulakan perang antara kiter dan arab yek...cuma nak berkongsi sikit pertanyaan la...
korang ingat tak dulu ader kes nirmala bonat, yang kena dera,pastu ader plak kes-kes lain yang menyusul... kes-kes penderaan pembantu rumah nih la...ambe memang teramat tidak suker la dengan penderaan nih, walaupom mereka pembantu rumah, tetap ader perasaan & rasa sakit...camner agaknyer kalu tuan rumah yang kena dera ek...baru la padan muka diorang tuh... kejam sangat...
ok la, cukup la deh, bukan pasal nih yang ambe nak cakap... ambe nak cakap pasal reaksi negara jiran kiter lepas diorang tau yang pembantu rumah warganegara diorang telah diseksa dan didera dengan sebegitu rupa oleh tuan rumah warganegara kiter... negara jiran kiter tu melenting giler khinzir babi la kan... siap bakar bendera kiter, pastu nak bunuh plak orang kiter kat sana, pastu wat demonstrasi la, pastu nak panggil sumer warganegara diorang la... dan macam2 lagi la...
tapi kan, biler pak arab buat camtu kat pembantu rumah warganegara jiran kiter nih, ader tak negara jiran kiter nih membuat reaksi sepertimana diorang wat kat kiter? ader tak diorang wat demonstrasi camtuh? nak bunuh pak arab ker, bakar bendera arab ker? ambe raser tak ader lagi kan...
nih berita paling terbaru yang ambe baca la...KLIK SINI kalu korang nak tau.. kalu ader berita lagi baru, bagitau la ambe yek.. korang baca sendiri la deh, pastu pikir la sendiri...kenapa negara jiran kiter tak wat perkara yang sama kat arab? kenapa dengan kiter begitu dingin? (kalu korang ader bukti jiran kiter ader wat kat arab, bagitau ambe yek...) aper2 pom, sumer nih hanyalah satu persoalan, yang harus dipikirkan oleh kiter, jadi sama2 la berpikir yek...

p/s: masih takleh bayangkan camner rasa bibir dipotong, cam  pembantu rumah tu kena...

BEN ASHAARI TERIMA ADIAH AMBE!!!

ASSALAMUALAIKUM...

tajuk kat atas tu bukan bermakna ambe ader bagi adiah kat abang Ben yek, tapi entri ambe (kalu nak tau yang maner,KLIK SINI) dalam segmen Aku nak bagi BEN ASHAARI Hadiah dah diterima oleh abang Ben...ahaks, adiah yang ambe pikir tu rupernyer ok gak yek, sebab ingatkan adiah besa2 jek...yer la, tengok adiah orang lain gempak-gempak jek...
walaupom adiahnyer belom dipilih oleh abang Ben, tapi adiah ambe dah masuk top 5, kirer ok la tu kan...korang nak tau tak aper 4 adiah lagi tu?KLIK SINI deh...
aper-aper pom,memandangkan tinggal lagi 2 hari besday abang Ben, ambe nak ucapkan selamat hari lahir...smoga panjang umur banyak rezeki...& semoga dapat adiah yang diingini..
sumber google


p/s:besday ambe pom dah nak dekat nih...perlu ker wat segmen camni ek?hehehe

"Jom Terjah Blog AnakDaraDen"

ASSALAMUALAIKUM...


ok la,ni ader satu lagi kontes @ giveaway (sama ker??) yang ambe masuk, selepas dipaksa oleh erina gemok, hahahaha...xder la, ambe sajer2 nak trai masuk, cam besh jek...
jadi ambe kena tag lagi 2 orang, pastu abis...arap-arap menang la,heheheh...padan muka erina sebab tag ambe,hahaha...kalu korang nak join gak,KLIK SINI...

ambe mengetag 2 orang inih...

sekian mekacihhh...

p/s:camner dier nak bagi adiah tu ek...


Saturday, November 27, 2010

first award!!!

ASSALAMUALAIKUM...



tak disangka-sangka, ambe dapat award la plak,hehehe...first time dapat award, ambe rasa cam artis la plak,hehehe... award yang ambe dapat ni dari sorang blogger yang ambe folow nih...nama dier fuziah...nak tengok blog ni, KLIK SINI...& kalu nak tau dengan lebih lanjut, klik la selanjutnya,hehehe...
sebelom ambe post award nih, kena jawab soklan la plak,cam temuduga la plak,hehehe...


Jelaskan mengapa anda suka berblogging?
sebab blogging ni merupakan satu cara ambe berleter secara maya(yer la,cikgu kan,kena la berleter...)dan leteran yang bermanfaat untuk orang lain gak la yek,hehehe...

Apa motif anda untuk tarik follower?
soklan kompius skit...tapi tiada paksaan dalam berfolower nih...kalu korang rase blog ambe besh,sokong la dengan memfolow ambe,camtu jek...

Anda superstar ke?
sekadar insan biasa dipinggiran,hehehe


Cerita sikit perangai anda..
baca kat profile...heheheh...sorang bakal cikgu, yang maner hepi go lucky & perangai giler2 skit,hehehe

Best tak dapat award? Excited may be?
first time, i feel so proud,hehehe

Pernah tak terfikir nak masuk magazine
A.K.A me-war-warkan blog anda?
terfikir gak, tapi perjalanan ini masih jauh...

Sila tag blogger lain untuk award nie
jey yusof
erina gemok
aku bukan kamoo

REDAH AKU DAN KAU PUNYA OLEH BEN ASHAARI

ASSALAMUALAIKUM...

tadi masa mengusha2 blog abg ben, ader la plak segmen baru yang diperkenalkan...main redah-redah plak...jadi ambe berasa nak join gak la...sebab sronok meredah-redah ni...ambe suker baca entri-entri yang lama...

jadi 5 entri yang ambe suker dalam blog abg ben...

5 entri yang ambe suker dalam blog ambe sendiri plak ialah...

ok,tu jek la kot...sekian.... 

My lovely friends Photo Contest

ASSALAMUALAIKUM...

tadi ader la kan ambe folow satu blog baru nih, pic editing dier memang menarik la...pastu kebetulan plak tuan blog ader wat kontes nih, jadi ambe pom nak masuk gak la,hehehe...




nak tau lebih lanjut? klik kat SINI la... 

p/s: cun woo kak ni edit gambar... 

ISTERIKU CURANG???

ASSALAMUALAIKUM...

mula-mula sekali ambe nak bagi tau yang tajuk ni tak ader kaitan langsung dengan idup ambe, kerana ambe belom berkahwin apatah lagi bernikah...jadi ambe blom ader isteri lagi, lebih-lebih lagi isteri yang curang... tajuk ni ambe tulis sekadar nak berkongsi pendapat korang sumer la... aper yang akan korang, terutamanya lelaki la kan, kalu mendapat isteri yang curang... maksud ambe memang korang sendiri yang melihat kecurangan si isteri tu... maksud kecurangan ambe ni bukan sekadar bermesej atau bermuka buku dengan lelaki lain, tapi kalu dah tahap berzina dengan lelaki lain... APA YANG AKAN KORANG LAKUKAN???

ok la, mungkin korang belom dapat membayangkan lagi situasinyer kan... camni la, ambe sediakan situasinyer yek... korang pegi la kat blog nih... pastu korang baca, korang hayati situasi tu, letak diri korang dalam situasi tu, pastu kongsikan aper perasaan korang & apa tindakan yang akan korang buat...

sebelum tu, diingatkan bahawa situasi yang ambe sediakan nih mungkin akan berbaur dengan lucah sikit2, jadi arap dimaafkan sekiranya ambe yang bersalah... semoga kita semua tidak akan terjebak dalam situasi sebegini...selamat membaca dan selamat berkongsi pendapat...& thanks to kak yong, kerana memberi kebenaran ambe share...


p/s: citer gini la yang wat ambe takut, takut dengan kehidupan...
 

Friday, November 26, 2010

CERITA KREATIF : Aku nak bagi BEN ASHAARI hadiah





ahaks...ambe nak bagi aper kat bro ben ashaari ek... selepas dipuas dipikir2, ambe rasa, ambe nak bagi benda nih...
sumber



sebijik speedlight jenama Nissin... nak bagi speedlight jenama Nokia Nikon cam mahal sangat, so ambik la third party nih... walaupom Nissin, tetap ok, malahan kualitinya hampir menyamai dengan Nikon... 
sebab aper ambe nak bagi speedlight ni ek, sebab supaya abg ben boleh la mengambil gambar2 yang lebih cun untuk digunakan dalam Cerita Kreatif beliau yang lain... yer la, xder la nk letak gambar google jek kan, letak la gambar yang dishoot sendiri gak, boleh gak berkongsi dengan orang lain...
Harganyer pom boleh la tahan, RM358.00, dan camner ambe nak dapatkan duit tu? ambe gunakan duit ambe keje parttime & duit simpanan ambe yang ader xbraper nak ader tu...
setakat tu jek la, sekian...


sumber


p/s: Nissin yek, bukan Nissan...hehehe

Mat Rempit Yang Halal???

ASSALAMUALAIKUM…

 

Ni ader satu berita dari surat khabar Berita Harian yang amat menarik minat ambe… aper-aper pom, korang baca dulu yek…

‘Jangan Tunggang Langgang’ sediakan peluang profesional
KUALA LUMPUR: Mat rempit yang terbabit dalam kegiatan lumba haram dan dilihat mempunyai bakat tersendiri, bakal dilatih menjadi pelumba profesional melalui kempen ‘Ride It Right’ atau ‘Mat Rempit – Tunggang... Jangan Tunggang Langgang’.
Ride It Right yang bermula di Pulau Pinang pada 11 Disember ini sebelum menjelajah ke seluruh negara akan menyediakan peluang untuk kaki motor menampilkan kemahiran masing-masing dengan cara lebih selamat.

Ia termasuk aktiviti perlumbaan dengan setiap pemenang berpeluang mengikuti latihan intensif di Akademi Perlumbaan Ride It Right, seterusnya digilap menjadi pelumba profesional sama ada dalam sirkit tempatan atau antarabangsa.

Program Ride It Right – Kempen Kesedaran Sosial Pemotoran Peringkat Kebangsaan 2010/2011 dianjurkan bersama Polis Diraja Malaysia (PDRM), Eramaster Resources dan UMW Penzoil Distributors.
Kumpulan Media Prima Bhd, akhbar Berita Harian dan New Straits Times (NST) adalah rakan media program itu. Pelancarannya dilakukan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar di Bukit Aman, semalam.
Hadir sama Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Hussin Ismail; Ketua Trafik Pasukan, Datuk Abdul Aziz Yusof; Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Ride It Right, Suhaimi Abdul Jalil dan Pengurus Besar Penzoil Distributors, Ruslan Abdul Ghani.
Ismail berkata, banyak ruang untuk menangani masalah lumba haram dan kegiatan mat rempit, khususnya yang membabitkan belia dan remaja.
“Kita tidak sepatutnya bertumpu kepada operasi penguatkuasaan dan program kesedaran semata-mata, sebaliknya harus diperkembangkan kepada penganjuran pelbagai aktiviti berfaedah yang mampu menarik minat mereka.
“Bagi PDRM sudah tiba masa strategi baru dirangka dalam menangani pemasalahan ini secara lebih berkesan untuk jangka masa panjang. Kita mahu menggunakan pendekatan lebih mesra dengan mendampingi golongan itu,” katanya.

 

apa pendapat korang? adakah masalah rempit ni boleh diatasi dengan cara nih? ambe agak sangsi… bukan ambe nak menyokong mat rempit & menafikan tindakan kerajaan, tapi berdasarkan sumber2 rempit yang ambe kenal, diorang ni merempit kerana ianya sesuatu yang salah… dengan kata mudah, mereka memang suka melakukan kesalahan… mereka suka untuk diburu, kerana itu adalah adrenalin mereka… namun begitu tidak bermakna semua mat rempit camtu… mungkin ada mat rempit yang dapat mengikuti program ini, dan diharap kepada mat rempit diluar sana, kalu bran, jom la g trek, heheheh… semoga korang akan berdiri setaraf dengan Jorge Lorenzo & Velentino Rossi… idola ambe tu,heheheh…

NSTsumber:google 

sumber

p/s: ambe bukan mat rempit yek… status korang tak tau la… hehehe…

Kalau Saya Dah Tak Ada…

ASSALAMUALAIKUM..

 

citer ni ambe jumpa masa chek2 dalam fb tadi,ambe dah baca, dan ambe sejujurnya memang berasa sangat sedih… jadi ambe nak berkongsi kesedihan ni dengan korang sumer…semoga perkongsian ini dapat memberi sedikit manfaat kepada kita semua…

 

Name aku Amir.. Aku de sorg awek.. Sorg??? huhu.. Awek aku ni mmg lawa giler r!! Sbb die lawa tu r aku ngn membe2 aku berebut.. Nasib aku baik la, aku dpt jugak die....memandangkan aku ni pun kategori org yg handsome.. hahaha..

OOPS! lupe! Name awek aku ni Nadia.. Kitorg x same kampung tp satu sekolah.. Satu hari ni aku dpt twrn smbung blajar kt satu IPTA ni.. Awek aku pn dpt.. Alhamdulillah result SPM kitorg cemerlang walaupun aku pun x percaye boleh dpt 7A.. Hahaha.. Tp mmg giler r.. Walaupun kos yg ditawarkn same, tp aku terlambung kt utara n die lak kt Selatan..

Die ni kuat jeles tu jgn ckp laa.. hidup aku dia yg aturkan.. selama aku satu sekolah dulu, jgn hrp la aku nk kuwa ngn membe2 perempuan aku.. Jgnkn kuwa same, pndg pun x boleh.. Kdg2 aku rimas jugak ngn die.. T aku ckp byk ngn die, mau die marah2 then merajuk.. Benci tul aku.. Aku tau die sygggg sgt2 kt aku. Aku tau die mmg x lyn mane2 lelaki yg cube usyar line die.. Kdg2 aku bengang jugak if ade lelaki yg hntr2 msj kt die walaupun die x reply..

Tp sebenarnye aku ade sorokkan sumthing drp die.. Disebabkan kitorg pun da terpisah jauh, aku mule la nk test market kt utara ni.. Jahatkn? Aku rase bebas!!! Aku pn rase die mcm tu jgk kot.. Yelah, die kn lawa.. Msti r ramai jantan usyar die.. Disebabkan aku nk menutup perasaan prasangka yg buruk2 tu, aku mula r berkawan ngn ramai perempuan kat sini.. Setiap kali org tanye status aku, mesti aku jwb aku single.. Aku selalu kuwa ngn member2 perempuan aku kat sini.. Mmg lagak cm org single.. Aku selalu teringatkan die time aku tgh berfoya2.. Bile wktu mlm sebelum tidur, msti die yg call aku.. Aku? Kdg2 kot.. Tp aku syg sgt kt die.. Aku ckp kt die, membe2 aku kt sini semuanye jantan.. Die ckp die pun same.. Sebelum kitorg end call mst die cerita2 kenangan kami bersama.. Die selalu ckp, "kalau sy da x de baru awk leh gatal dgn perempuan lain".. Kdg2 aku mrh die sbb die ckp yg bukan2 walaupun hakikatnya aku mmg da menggatal da pun.. Kdg2 aku selalu jgk create pergaduhan ngn die.. byk kali die nangis time gaduh2 ngn aku.. pernah tu aku tertengking dia.. kesian die.........

"SAYA SAYANG AWAK! SAYA NAK AWAK!"

Tibe2 aku terkejut drp lamunan.. Rupa2nye member perempuan aku, Tiqah.. Aku pn dgn bangang aku terima..

Mase duit PTPTN kuwa, aku beli sebijik henpon lg. Satu henpon khas tok msj Nadia, satu g utk Tiqah.. Dlm tempoh aku belajar kt sini, mcm2 tipu aku wat.. Aku tipu dua2 perempuan tu.. Tp hati aku tetap sygkn Nadia.. Mungkin sbb jauh, perasaan tu kdg2 bercampur.. Tiqah pn mcm Nadia.. Sejak aku couple ngn minah ni, aku dah x kuwa ngn member2 perempuan lain.. semuanya kembali mcm mase aku ngan Nadia dulu.. Aku terasa bersalah sgt.. Tp dlm mase yg same aku just nk hilangkan perasaan bosan sorg2 kat sini.. "Kalau la Nadia tau.." Kdg2 aku terfikir nk berterus-terang.. Tp aku x berani.. Kalau dulu aku tidur pukul 1.30, sekarang ni pkul 3.30 kdg2 pkul 4.. Yelah sbb nk gayut dgn dua2.. Semua org x tahu siapa aku sebenarnya walaupun roomate aku sendiri.. Setiap kali aku balik kampung, Nadia x balik.. Yelah.. U dgn sekolah mane same.. Cuti lain2.. Cume ade sekali tu kitorg dpt cuti same2.. Cuti raye kn.. Time aku jumpa ngn Nadia, aku sorokkan henpon satu lg tu kat rumah.. Nadia makin lawa! Berseri2.. Mane2 lelaki tgok gerenti r cair ni.. Nadia ckp cinta die hanya utk aku.. Selama die berpisah dgn aku, die semakin rindu, semakin syg n cintakn aku.. Utk hilang rase camtu, die habiskan mase dgn belajar.. Kdg2 die ckp belajar smpai tau2 da mlm.. Die happy sbb hati aku masih x berubah utk dia sorang.. ERR! aku terasa bersalah sgt.. "Kalau sy da x de, baru awk leh gatal dgn perempuan len tau!" ckp die sambil tergelak2.. Perkataan tu da berjuta kali kot die sebut.. Aku tgok muke die yg lembut tu.. Die bersuara, kalau habis belajar, die nk aku ikat die sebagai tunang.. Pastu die nk kami kerja, kumpul duit byk2 n kahwin then sambung belajar lg.. Beria2 die menceritakan impian die kt aku...

Permainan aku berlarutan sehingga sem yg ke 4...

Pada satu hari ni aku g makan ngn Tiqah mcm biasa... Heboh kampus aku jd tuan rumah untuk satu pertandingan perbahasan antara IPTA. Kebetulan hari ni ulangtahun ke 3 aku ngan Nadia.. Mcm biase aku g mkn ngn Tiqah kt cafe.. Mase Tiqah tgh ambil lauk, aku terniat hati nk cek msj die.. Terhenti jantung aku, berlambak2 msj sorang jantan yg bersayang2 kt  inbox dia.. Aku pn angin r.. Mase Tiqah duduk, aku soal2 dia smpai menangis minah tu.. Sebelum ni x terniat pulak aku nk cek.. Tiqah ckp die ttp sygkn aku.. Aku pun mula terfikirkn Nadia.. Tibe2 ade sekumpulan awek dtg kat meja aku time2 gini la pulak.. X lame pastu aku nmpk Nadia.. Aku menelan air liur..  Rupe2nye, Nadia ambil bahagian dalam pertandingan tu.. Bila Tiqah nmpk ramai2 awek tu dtg kt aku, pelik r die.. N dgn kuasa Allah, semua terbongkar pada saat tu.. N Tiqah sendiri mengaku yg dielah awek aku kt depan Nadia.. Aku tgok Nadia menangis.. Die x bercakap sepatah haram perkataan pun.. Cume die berikan aku sekotak hadiah ulangtahun kami sebelum dia tinggalkn aku.. Aku terus putuskan hubungan aku ngn Tiqah.. Mase aku balik hostel, puas aku call Nadia.. Aku hntr msj berlambak2 kt die.. die x reply pn... Aku sedar, die dah benci aku..

Rupanya Nadia masih menerima aku.. Aku happy sgt2.. Aku berjanji x nk kecewakn die lg.. 2 minggu kejadian itu berlalu.. Org2 sekeliling aku mula menjauhkan diri daripada aku.. Nk2 yg member2 perempuan aku la.. Aku dah x kesah da.. Aku dah berubah.. Aku cuma nk dapatkn keputusan yg cemerlang sampai time akhir sem nanti. Aku nk dptkn kerja baik2.. Apa2 pun aku nk ikat Nadia dulu.. Kdg2 aku berasa malu sgt kt Nadia nk2 bila teringatkn mak ayah dia.. Nasib baik die x pergi report kat mak n ayah dia.. hehe.. Dlm tgh syok2 berangan sambil membelek2 kemeja baru hadiah ulangtahun daripadanya mase hari kejadian tu, tibe2 aku dpt msj drpd member Nadia.. "Nadia eksiden!" Ermm.. Hati aku tibe2 jd x sedap.. Msj kedua drp member die smpai lg.. Terasa panas muka aku bile bace msj tu.. "Nadia da X DE.. Die kne langgar ngan kereta mase lintas jln.." Mcm org gila pas aku bace msj tu.. Aku ambil keputusan balik kejap kampung walaupun terpaksa ponteng kelas..

Aku rase kosong.. Kosong sgt.. Teringat gelak tawa die, teringat suara die, muke die yg lawa tu.. Aku menangis dlm bas.. Aku x peduli ngn org2 yg pndg aku.. Kali ni aku betul2 menyalahkan diri aku.. Semua kenangan aku ngan Nadia bermain dlm kepala aku.. Aku xmampu menahan perasaan sedih ni.. Berulang kali aku bace msj terakhir Nadia mlm td.. "Awk, sy nk tido.. Mcm biase, sy sygkn awk utk selamanye walaupun awk da lukekn ati sy, sy maafkn... Tp ingat! Kalau sy x de baru awk leh gatal ngn perempuan len tau! Hehe.. Nk mrh la tu.. Sy leb awk! Sweet dreamz.."  Ya Allah! Kuatkn hatiku ni.. Semasa aku sampai, jenazahnya belum tiba lagi.. Ye.. Aku pun terus mencoretkan kisah ini.. Semoga menjadi pengajaran kt korang.. Air mata aku berguguran sepanjang mencoretkan kisah ni.. Tapi  aku tau, Nadia x kn kembali da.. X de lg msj Nadia, panggilan Nadia.. X de dah ungkapan "kalau sy x de" tu dah..

Teman2.. Aku mintak sedekahkanlah fatihah utk nya.. Mungkin ada yg memperlekehkn kisah aku ni.. Tp bg aku, inilah kisah yg plg bermakna utk aku.. Utk selamanya aku menyayangi kau, Nurul Nadia bt Zainarruddin..

Mungkin kejap lagi jenazahnya tiba.. Aku nk bersiap2 utk beri penghormatan terakhir buat die yg aku sygi.. Sememangnya cinta die utk aku shgga akhir nafasnya... Aku mampu merelakan pemergiannya... Tabahkn hatiku Ya Allah.... -Al Fatihah..... 

sumber

kesimpulannya, sayangilah orang yang menyayangi anda seikhlas yang mungkin, kerana takdir tuhan boleh menentukan segalanya…

th_th131d0614

p/s: seriyes ambe sedih baca citer nih…

Thursday, November 25, 2010

Apa itu Disleksia???

ASSALAMUALAIKUM…

 

pernah tak kokrang dengar perkataan DISLEKSIA? apa bayangan pertama korang dapat biler dengar perkataan disleksia nih? kabur2 atau tak der bayangan langsung?

baiklah, meh ambe citer sikit pasal disleksia… nih sebab ambe sendiri ader blaja gak pasal disleksia, dan ambe nak berkongsi la sikit pengetahuan dengan korang sumer… mula2 skali, disleksia nih bukan kecacatan yek… jadi saper2 yang pikir disleksia nih satu kecacatan, sila ubah pemikiran anda… disleksia ni merupakan satu gangguan dalam pembelajaran. biasanya gangguan yang dialami merangkumi gangguan dalam membaca, menulis, mengeja dan mengira. gangguan ni juga boleh diatasi menerusi kaedah pengajaran yang istimewa. dan sudah tentu oleh guru yang istimewa, guru yang mempunyai kepakaran dalam bidang Pendidikan Khas…

disleksia nih boleh dikesan sejak dari zaman jahiliah prasekolah/tadika lagi… caranya senang jek, kalu kanak2 tu tak boleh membaca atau mengenal abjad walaupom dah setahun belajar, budak tu perlu diberi kaedah lain… dan sudah tentu mak ayahnyer perlu memberi perhatian dan tindakan sewajarnya… jangan plak biler dapat anak macam nih, menyalahkan anak tu bodoh atau sebagainya… dan yang lebih teruk boleh menyebabkan keretakan dalam rumah tangga(yer la,saling salah menyalahkan antara mak & ayah).

sekarang nih dah ader Persatuan Disleksia Malaysia yang membantu kanak2 disleksia nih untuk pulih dari gangguan pembelajaran nih… jadi kepada mak ayah kat luar sana, kalu dapat anak disleksia nih, jangan la terus putus asa, kerana disleksia nih boleh diatasi… dan untuk pengetahuan korang gak, Leonardo Da Vinci yang terkenal tu pom disleksia gak…

apa2 pom, ambe berharap pengetahuan yang sikit nih boleh membantu… a small gift for a big change…

sumber

DSC00211 ni bukan budak disleksia yek, cuma anak murid ambe…(rindunyer kat diorg)

 

p/s: bukan senang nak membentuk seorang kanak2 menjadi seorang manusia…

Wednesday, November 24, 2010

Ada Apa Dengan Seringgit?

ASSALAMUALAIKUM…

 cuba saudara lihat dalam dompet masing-masing, ada tak duit seringgit? apakah nilai duit seringgit pada saudara? baiklah, sebelum saudara menjawab soalan itu, mari kiter mengenali seringgit…
seringgit itu terhasil  daripada hasil campuran 100 keping 1 sen, 20 keping 5 sen, 10 keping 10 sen, 5 keping 20 sen atau 2 keping 50 sen… ada banyak nama untuk seringgit ni, ader orang memanggilnyer seriyal (ganu), 2 amah (kelate), sekupang (kedah), pitis (xbraper pasti, tapi ader dengar) dan macam2 lagi la…tanpa kiter sedari, dengan 100 keping 1 sen, kiter dah memperoleh duit bernilai seringgit? tapi siapakah yang sanggup keluarkan duit 100 sen untuk membeli sesuatu di kedai?
baiklah, berbalik kepada soalan asal, apakah nilai duit seringgit pada saudara sumer… apakah yang dapat dibeli dengan wang seringgit? gula2, air mineral & beberapa junkie yang lain… itu saja yang mampu dibeli dengan duit seringgit… dan tidak dilupa, sedekah untuk masjid & pengemis… kalu 10 tahun dulu, kiter mampu beli roti canai telur dengan harga seringgit, tapi skrang? jangan nak harap ler…(ni cuma mukaddimah)
kenapa ini berlaku ek? sebab mata wang malaysia lebih rendah dari mata wang negara lain… tu adalah jawapan tipikal yang biasa dicakapkan oleh orang ramai… namun bagi ambe, yang menentukan nilai mata wang ni bukan agensi antarabangsa, namun kita sendiri… kita yang memainkan peranan yang cukup penting… bagaimana yek, caranya cukup mudah, cukup senang… hentikan aliran mata wang malaysia keluar negara… belilah barangan buatan malaysia, melancong la dalam malaysia dan rebutlah peluang kerja dalam malaysia…
salah satu sebab aliran mata wang malaysia keluar negara adalah menerusi pekerja asing… mereka sebenarnya adalah seperti penjajah yang menjajah kita, mengaut keuntungan di tanahair kita, dan menghantarnya kembali ke negara mereka… jesteru itu, ambe menyeru rakyat malaysia sekalian, sekiranya kalian ingin makan roti canai telur dengan harga seringgit, hentikanlah aliran mata wang malaysia keluar negara, atau sekurang-kurangnya mengurangkannya…
jadi pilihan ditangan saudara sekalian, roti canai telur berharga RM 3.00 atau berharga RM 1.00…


diolah dan ditokok tambah dari artikel ruangan Cuit tulisan Zaini Hassan, Utusan Malaysia Rabu 24 Nov, m/s 8



p/s: ambe rindu nak makan roti canai kuala besut, RM 1.50 utk telur, RM 0.70 jek untuk kosong…huhuhu….

coolvid by coldplay...

ASSALAMUALAIKUM...

watching astro hits, and came across this video clip of a song by coldplay, Life In Technicolor ii... this is a nice vid, although it is an old song, it still make me & my little bro to stick to the sofa and watch it till the end(my little bro does not like english song to much, he just 5 years old,hehehe)... so just want to share the video clip with everyone, so do watch it, and enjoy it....

 
 
p/s: the song is nice, so do the vid, but it really remind me of the killer doll, chucky in Child Play,hehehe...

it is not fairrrrrrrrrr!!!!!!!!...

ASSALAMUALAIKUM...


ni ader satu pic yang ambe jumpa kat satu blog nih yang boleh menaikkan darah saper2 yang melihat... pic yang menunjukkan betapa dunia nih tak adik untuk ISLAM... macam islamofobia yang ader amber post aritu... jadi tak yah cakap banyak, kokrang tengok sendiri pic nih, pastu nilai la sendiri...


p/s: hampeh sumer nih dengan freedom of speech, banyak la kafir laknat nih dengan freedom of speech...
 

rayyan fantasi dah keluar!!!

ASSALAMUALAIKUM...


huhuhu...memang arini merupakan hari bertuah untuk ambe la... novel rayyan fantasi dah kuar la...
novel aper??? novel tu tulisan Ramlee Awang Murshid la, novelis thriller no 1 kat malaysia... 
ambe ni memang peminat dier la, giler2 punya...majoriti novel dier amber ader, huhuhu... dah lama sangat menunggu novel ni...
alhamdulillah, akhirnya dah kuar gak...

tapi rugi sikit la, sebab pelancaran novel tu 4 disember kat putrajaya, ambe plak pegi putrajaya 5 disember, kenduri kawan... kalu pegi awal skit boleh la jumpa Ramlee Awang Murshid... tapi nak wat camner tiket dah beli... huhuhu...tapi xper la, beli kat kedai jek la, xder tandatangan pom xper la...
aper2 pom tahniah untuk Ramlee Awang Murshid untuk novel nih... smoga terus keluarkan novel2 yang lebih berkesan lepas nih yek...


 
p/s: aper novel terbaik yang pernah kokrang baca? citer2 la skit...

Tuesday, November 23, 2010

tag2 la plak...

[1] 3 Names in your inbox cellphone 
#k.Amira 6a
#KyunLia
#Azriq ipsm

[2] Your main ringtone?
#nokia tune

[3] What U did at 12 last night?
#watched chuck season2

[4] Who was the last person U went out with? Where?
#iffizie, lepaking

[5] The color of T-shirt you're wearing now?
# green army 

[6] The last thing you did?
# talking on phone

[7] 3 of your everyday favourite items?
#sony ericsson g900
#compaq v3713au
#yamaha LC 135

[8] The color of your bedroom
#blue

[9] How much money in your wallet now?
#rm40

[10] Your favourite song?
#mula- meet uncle hussein

[11] What will you do next wekend?
#going to putrajaya for my freind wedding...

[12] When was the last time U saw Ur Mum?
#an hour ago

[13] Where is she now?
#is sleeping in the bedroom

[14] When was the last time you talked to your parents?
#an hour ago

[15] Who is the last person that texted U?
#azriq

[16] Where did U have your dinner lastnight?
#at my home la

[17] The last suprise you got?
#yesterday. when azriq told me he is in keytee

[18] Last thing U borrowed from ur friends?
#book

[19] Who is ur BF/GF or husband/wife
#a girl.

[20] What do you feel now?
# fenin...xbraper phm lagi tujuan nih...

[21] Wanna share with who?
#share what?

[22] Who knows ur secret?
#the inside me

[23] They keep ur secret?
#yup, with my life

[24] Are you angry with someone?
# nope

[25] What do you order at McD?
#dah lma xpegi

[26] The last time you felt so sad?
#masa pisah dgn member2...

[27] What is your wish for tomorrow?
#happyly ever after...

[28] Who will U tag next?
asmad, nordin, fakhri, jey yusof...

Monday, November 22, 2010

berbicara...

ASSALAMUALAIKUM...

hari ni masuklah hari ketujuh ambe bercuti, agak bosan, sedih & seronok la cuti nih, hehehe...arini ambe pegi la kebandar kan, pergi ke satu pejabat nih, pastu berbicara la dengan sorang staff ni kan... cara dier berbicara dengan ambe nih kan, macam kureng la... tapi gitu la, ambe nih bukan jenis yang banyak soal sangat, jadi ambe pom wat donno jek la, walau hati bengkek, hehehe...

jadi meh kiter bincang2 skit pasal berbicara nih, atau bahasa sedap skit berKOMUNIKASI.. komunikasi ni kan, ader banyak cara & banyak jenis... & komunikasi ni gak ader etika2 yang perlu dipatuhi... jadi kiter bukan boleh main taram jek nak berkomunikasi nih.. 
ambe sendiri la kan, sebagai seorang cikgu @ guru @ pendidik, kena la ader kemahiran berkomunikasi yang berkesan supaya apa yang ambe nak ajar ni boleh difahami oleh murid2... & satu lagi supaya ambe boleh la kawal kelas nanti... 

bukan cikgu cikgi jek yang kena ader kemahiran komunikasi nih, semua individu @ modal insan perlu ader kemahiran nih... almaklum la, kiter ni hidup secara bermasyarakat dan kiter berkomunikasi dengan manusia, jadi kena la menggunakan kemahiran ni dengan sebaik mungkin. 

sekarang nih dah ader banyak kursus kurus yang berkaitan dengan komunikasi. antara agensi yang memainkan peranan ni adalah INTAN... bukan intan permata tu yek, tapi Institut Tadbir Awam Negara. ambe pom dah pernah ambik kursus nih, & bagus sensangat... ambe rasa staff tu pom patut ambik kursus tu, hehehehe...

ok la, aper2 pom, berbicara @ berkomunikasi la dengan sebaik yang mungkin, kerana terlajak perahu boleh diunduk, terlajak kata buruk padahnya.... ni ader la satu lagu yang ambe suker sangat, pasal berbicara, jadi berhibur la deh...



p/s: kalu orang asing cakap kasar dengan kiter, nak balas camner ek...

Sunday, November 21, 2010

Api dan Tanah...

ASSALAMUALAIKUM...

apa yang kita tahu tentang api? api itu panas, membakar dan merbahaya. selain itu api juga sifatnya ganas, kejam dan menguasai. itulah elemen yang menjadikan syaitan, yang bersifat menguasai, ingin menguasai manusia agar sama-sama mengikuti mereka ke dalam neraka yang panas membara...

seterusnya, apa yang kita ketahui tentang tanah? sifatnya yang teguh, keras namun mudah pecah apabila dialirkan dengan air. sepertimana yang telah kita ketahui, kita dijadikan dari tanah, yang keras kepala, namun lembut apabila dialirkan dengan air kasih sayang, kasih sayang dari tuhan yang menciptakan kita. 

namun begitu, tidak ramai yang mengetahui bahawa tanah mampu memadam kan api yang marak...tanah yang hina dipijak-pijak ini mampu memadamkan api sekiranya kita menaburkannya keatas api yang membara...begitulah juga dengan manusia, yang mampu memadamkan penguasaan syaitan keatas diri kita. apa yang penting ialah kita perlu berani untuk memadamkan api itu, bukannya semakin takut dengan api yang membara...

oleh itu, marilah kita bersama-sama memadamkan api syaitan yang membakar dalam diri masing-masing...api itu tidak akan membakar tanah, kerana sifat tanah itu sendiri yang lebih kuat dari api...












sumber1, sumber2

p/s: entri ni pasal api syaitan dalam diri masing2 yek,bukan api kat dapur atau api yang membakar rumah, kalu api tu cepat2 pnggil bomba...

the end of old life, the begining of a new one...

ASSALAMUALAIKUM...

first of all, i am not dead(yet) and this is not an entry from the grave(suspicious title right)...it just i have recently end my life as a student @ trainee teacher at IPG KSM and now begin my life as a unemployed person,hehhehe...after this i will end this miserable life, and begin my life as a teacher, insyaallah...well, life must go on right...

and sorry for not updating my blog for the last couple day, because i still in the sad / lazy mood. and i forgot to wish to all Muslim reader a HAPPY AIDILADHA...hope that our sacrifice will be accepted by Allah S.W.T...

also on Friday my friend and i have been to dungun to attend a long time no see friend wedding, iratul ikmal...i went there with my buddy, nordin & shahril and we do have a quality time together,heheheh...we have a lepak2 time at pantai near the UiTM dungun(i dunt remember the name), solat jumaat at Masjid UiTM dungun...then of to the wedding...the bride is so lovely, wearing a gold colour clothes(i dun know what type of it,hehehe)...i hope iratul & her husband will live happily ever after and dun forget to get child asap,hehehhe...

on 5 december, i will of to putrajaya to attend a wedding of my friend, IPPM student, one of my online best friend,heheeh...and i almost forgot, my classmate, duan & hayati also have engaged yesterday and will get married on next mid year holiday...huhuhu...when i think it back, when will be my turn? i hope it will just around the corner, which corner? i dun know about it yet,hehehe...but i think i will take june or december for my wedding...it is in the holiday, so many of my friend wont have any excuse not to attend the ceremony,heehhehe...


i think it is to much right...so to all human being who will get married before the end of this year, i will pray for your happiness, and long last relationship...may the force be with you,heheheh...

some pic to be share...
nordin, shahril, iratul & me...
my lovely fren, duang lang n yatie firdaus...



p/s: what is more important?the date or the day?friday or 20.11.2011???

Tuesday, November 16, 2010

pertemuan dan perpisahan...

ASSALAMUALAIKUM...

Telah diungkapkan sejak dari berzaman lamanya...
setiap pertemuan pasti akan diiringi dengan perpisahan...
namun begitu menjadi pilihan kita sendiri untuk menentukan sama ada kita mahukan perpisahan itu 
menjadi perpisahan yang sementara atau untuk selamanya...
telah 5 tahun 6 bulan kita bersama,
bersuka dan berduka,
bergembira dan berhiba,
tersenyum dan menangis...
tempoh masa ini adalah satu tempoh yang cukup lama...
satu tempoh yang telah mematangkan diriku, 
satu tempoh yang banyak mengajarku erti hidup,
satu tempoh yang telah menyedarkan diriku,
bahawa insan di sekelilingku ini 
tidak layak untuk digelar sahabat,
tidak layak untuk digelar kawan,
tidak layak untuk digelar kenalan,
kerana insan disekelilingku ini merupakan adik beradikku,
saudaraku dunia dan akhirat...
kepada semua insan yang membaca entri ini, 
saudara yang aku maksudkan ini merupakan
semoga ukhuwah yang terbina ini akan sentiasa subur...
semoga persahabatan yang terbina di dunia ini akan berterusan di syurga kelak...
sesungguhnya aku menyayangi kalian...
sehingga kita bertemu lagi...

klik utk lebih besar...

p/s: sayang macam adik beradik @ kawan la yek,heheheh...(sedih ambe wat entri ni,huhuhu)


 

Saturday, November 13, 2010

last dinner with my fren...

ASSALAMUALAIKUM...

malam 10hb nov yang lepas ambe dan kawan-kawan ambe ader la wat dinner last untuk pengajian kitorang nih...lepas nih ambe mungkin susah la nak jumpa dengan kawan-kawan ambe nih...dan 5taun setengah ambe bersama diorang nih, diorang ni pom dah macam adik beradik ambe...segala suka duka ambe wat bersama diorang nih, walaupom masing-masing tak sempurna, tapi setiap seorang dari kitorang melengkapkan ketidaksempurnaan tu...dengan kata lain, semua sempurna la,hahahah...nih la skit sebanyak gambar dari dinner last tuh,hehehe...diambik dari sorang dari kawan2 nih, anirah @ ira...

sebelum acara bermula...

menjamu selera la yek...

ni nma dier anis @ mama,sebelah tu shafiq @ pokpik...

ni plak azriq @ tuuut

makan sambil bergelak ketawa,hahaha

ni la kawan2 ambe memerangkap adik bradik sedara mara ambe,hehehe...

masing2 dah kenyang...


ni anirah @ ira

kitorang dah balik,perut dah kenyang, abang tokey, tolong basuh ek,hehehe...

aper-aper pom,ni adalah antara dinner yang seronok bagi ambe, semoga ikatan persaudaraan kiter bersama akan kekal selamanya...semoga persahabatan yang dijalinkan di dunia ni, akan berterusan di syurga kelak...


p/s:baru la ambe tahu, ader ikan yang bernama mandi abu,hehehhe...









Wanita yang Istimewa...

ASSALAMUALAIKUM...

Mengapa wanita sgt istimewa....

Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata. "..i letih la..dah lewat ni, i nak tido lah...." Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas...leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendam lepas makan tadi..basuh jap... susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masak tadi...check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu...memang dah kering pun flusk ni, jerang la air...sementara tunggu air masak, nampak pulak bekas gula dah kosong....salin la gula...chec k bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..nasib baik ade lagi...ishh. ..ni lauk bila ni, semalam...dah beku dah...basuh la kejap....pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh...penat dah ni, besok je la basuh...sidai kaian lap je lah... tik...bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...ok settle...

baru teringat tak semayang lagi...on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi...nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska...check. ..baju 2 pasang, towel...towel kecik utk selsama...calamine lotion untuk sapu ruam...pampers 4 keping....alamak. .telupa pulak masukkan botol...basuh botol jap...ok settle...


ternampak pulak beg g keje...emm.. besok nak pakai beg polo coklat lah, asik2 pakai beg hitam ni je...salin jap barang2 g beg coklat...cek sume 6 poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yang tertinggal tu la yang nak pakai nanti...hishhh sempit la beg ni...hangin je...nak kena beli ni beg baru...rasenya 25 hb ni Sogo sale nih...mana flyers tadi ek...ha ni die..ok, catit jap kat yellow sticker, nanti lupa..ok settle...



Tetiba dengar suara papa..."..u buat apa lagi tu..tadi kata nak tido.."...."..yelah nak tido la ni..nak smayang jap..."



masuk toilet..buat apa2 yang patut...cuci muka dulu..2 jenis lak tu...adoi..gosok gigi...smayang. ..pakai toner...pakai treatment cream...nak lawa and maintain punya pasal lah ni... nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak...huhuhuhu. ..



bukak almari...emmm. ..pakai baju hjau ni lah besok...gosok kejap..check baju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni...kat bilik belakang...la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemut dah..ishhh ...g dapur, basuh, sambung gosok baju...gantung elok2...kemaskan baju gantung2...masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor...ok  settle.. 



dgr suara papa lagi..."..i dah ngantuk ni.."..dalam pada nak masuk ke bilik...owh. ..pokok aku dah nak mati ni ha..lu pa dah 3 hari tak siram...ok, siram jap...check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill pun tak tutup..ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umah aku...bukak lampu luar..

ni mainan ni sepah2...masukkan la dalam bakul mainan budak ni...banyak nya...sampai bawah meja makan pun ade...adoi.. ..ok dah ...



ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang...cium si comel ni kejap...selimutkan die...la..napa basah ni...emm, tukar la pempers ni...tak bagus la brand ni, nanti nak tukar lain la...nanti g Sogo 25 hb ni beli la skali...ok sayang tido k...kalau boleh jangan la bangun tgh malam ni eh..tido sampai pagi k...gud nite..sweet dreams...

aaahh...sedapnya dapat baring...mana pulak lotion sapu kurus aku nih...ha, ni dia...sambil sapu lotion kurus,,,setkan alarm...setkan program kerja besok...pg kul 9.30 ade meeting..
 ahh...boring. ..panas pulak lotion nih..dah la...emm..sedapnya lelapkan mata...Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini,. ..mohon keberkatan dari mu tuhan...papa pun bangun tutup tv..."...i dah ngantuk sangat ni...nak tido lah...citer pun tak best malam ni, bola pun takde..."...selang seminit  ...dengar suara papa berkeruh...dah agak dah....


So?....apa yang peliknya..?



Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?...SEBAB ADE BANYAK KERJA NAK KENA BUAT....tu yang tak boleh nak mati cepat tu...



Hantarkan ke 5 WANITA yang anda rasa hebat...pasti anda disayangi kerana memahami mereka...well, women understand women better.. foward jugak kat lelaki-lelaki so mereka akan hargai emak, isteri, dan kawan 2 dengan lebih baik lag

Tak kira la wanita berkerjaya atau surirumah... setiap wanita adalah istemewa dengan cara mereka sendiri...



Kalau lelaki mengakui kebenaran ini....hormat dah hargailah mereka...untuk keperibadian dan kebolehan mereka untuk berdikari.

entry kali ni ambe dapat dari seseorang wanita dalam idup ambe..diambil dari sini yek...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

my felling today...

mAke nO seNSe , bUT LeT mAkE cHaNGe...