Thursday, September 23, 2010

membelah laut?bukan sekadar fantasi...

Al-Quran kita dan kitab injil ada menyatakan mengenai kisah nabi musa membelah laut merah...bagi org islam, kita perlu mempercayai cerita ini, tetapi tidak kepada org bukan islam...ada yang menyatakan bahawa kisah ini hanya dusta semata-mata...namun kini, kisah ini telah menjadi hakikat realiti apabila sepasukan saintis di Amerika menjalankan kajian mengenai kisah membelah laut merah ini...


Saintis buktikan Nabi Musa belah laut

LAKARAN artis menunjukkan angin kuat dari timur telah menyebabkan air lagun (kiri) dan sungai (kanan) 'berpusing' dan membentuk dinding air dekat Laut Merah.


BOULDER, Amerika Syarikat (AS) - Saintis-saintis di AS membuktikan kebenaran kisah Nabi Musa membelah laut seperti yang diceritakan dalam kitab suci al-Quran dan Injil, lapor sebuah akhbar semalam.
Satu kajian oleh sepasukan penyelidik yang diketuai saintis Carl Drews dari Pusat Penyelidikan Atmosfera Nasional di sini, mendapati fenomena itu tidak bercanggah dengan hukum fizik.
Kitab al-Quran menceritakan bahawa Nabi Musa membelah laut dengan menghentakkan tongkatnya ke tanah semasa baginda dan kaum Bani Israel terperangkap di antara pasukan tentera Firaun yang sedang mara dan laut di hadapan mereka.
Kumpulan saintis itu yang mengkaji beberapa peta kuno Delta Sungai Nil mendapati laut terbelah itu merujuk kepada sebuah lagun yang kini dikenali sebagai Tasik Tanis di selatan Laut Mediterranean dekat Laut Merah dan satu cawangan Sungai Nil.
Kini, dengan menggunakan simulasi komputer, saintis-saintis itu menunjukkan bahawa laut berkenaan terbelah dua melalui proses tiupan angin kencang yang dikenali sebagai angin timur bertiup selaju 100.8 kilometer sejam (km/j) selama 12 jam menyebabkan aliran air sungai dan lagun itu berpusing balik lalu membentuk seperti dinding air.
Satu model lautan komputer kemudian digunakan sebagai simulasi bagi melihat kesan angin yang bertiup semalamam ke atas air sedalam beberapa meter itu.
Selama empat jam, tiupan angin tersebut menghasilkan jambatan darat sepanjang 3.2 kilometer (km) dan selebar 4.8km.
Sejurus selepas angin timur reda, air lagun dan sungai itu kembali mengalir ke tempat asal seperti ombak tsunami.
Hasil kajian saintis berkenaan disiarkan di Internet oleh Jurnal Public Library of Science ONE. - Agensi 
sumber Kosmo Online 


subhanallah...maha besar kekuasaan mu...kini kisah itu telah terbukti, bahawa adalah tidak mustahil untuk membelah laut merah...namun begitu, ambe berasa sedikit kecewa, kerana kajian ini dilakukan oleh saintis bukan islam...sekiranya kajian ini dilakukan oleh saintis islam, bukan ianya akan menjadi lebih bermakna...kepada saintis2 ISLAM diluar sana, jalankan kajian anda, segalanya terkandung dalam Al-Quran, kita cuma perlu mencarinya sahaja...
bersama-sama kita fikirkan...sesungguhnya berfikir itu adalah satu ibadat yang besar maknanya kepada manusia...


No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

my felling today...

mAke nO seNSe , bUT LeT mAkE cHaNGe...