Saturday, January 15, 2011

Saya Pelajar IPG KAMPUS SULTAN MIZAN

ASSALAMUALAIKUM…

 

ni ader satu segmen khas dari Blog Pilihan Malaysia, iaitu segmen Sahabat Blogger : Pelajar IPG/Maktab Perguruan…khas untuk cikgu-cikgu semua IPG seluruh Malaysia…syarat nak menyertainya amat mudah…

Buat satu entri yang menarik. dalam entri tersebut harus ada:

  1. Tajuk entri "Saya Pelajar IPG ...... (nyatakan tempat anda belajar)
  2. Link blog ini
  3. Gambar anda bersama rakan sekelas 
  4. Nyatakan apa kursus anda ambil dan anda akan menjadi guru subjek apa nanti..
  5. Ceritakan pengalaman manis dan pahit sepanjang belajar untuk menjadi guru.. dan apakah perubahan yang anda mahu buat dalam sistem pendidikan negara sekarang ni? (wajib jawab ye)

syarat 1 dan 2 telah saya selesaikan…

dan ini ialah gambar saya bersama rakan sekelas…

PTVB always(edit)

gambar ni diambil 4 taun yang lepas…

syarat ke 4 pula…

kursus yang saya ambil ialah D&T atau juga dikenali sebagai Design & Technology atau dalam bahasa Melayu RBT juga dikenali sebagai Rekabentuk Teknologi.

subjek yang akan diajar oleh saya nanti ialah Kemahiran Hidup Sekolah Rendah.

 

syarat yang ke 5

Ceritakan pengalaman manis dan pahit sepanjang belajar untuk menjadi guru.. dan apakah perubahan yang anda mahu buat dalam sistem pendidikan negara sekarang ni?

pengalaman manis: ada banyak kenangan manis, tapi biarlah saya menceritakan satu sahaja, iaitu pengalaman menghabiskan masa selama 5 tahun setengah bersama-sama dengan 17 orang rakan-rakan yang telah saya anggap sebagai adik beradik ini. itulah kenangan paling manis bagi saya dan tidak akan saya lupakan.

pengalaman pahit: pengalaman pahit? banyak yang pahit, tapi biarlah saya cerita pengalaman yang paling kurang pahit, sebab yang pahit tu kita lupakan…pengalaman pahit saya ialah mengalami kelewatan elaun, yang mana tersangat lewat, menyebabkan segala urusan tergendala…dan menyebabkan ada kejadian yang tidak sepatutnya berlaku…memang zaman kegelapan la…

apakah perubahan yang anda mahu buat dalam sistem pendidikan negara sekarang ni?

perubahan pertama yang nak saya buat ialah menukar pakaian seragam sekolah iaitu dari putih kepada warna lain, sebab warna putih ni susah nak jaga la…cepat kotor dan cepat lusuh. dan saya rasa kebanyakan ibu-ibu mesti bersetuju dengan perubahan ini…

perubahan kedua pula ialah saya nak tukar corak pembelajaran sekarang iaitu daripada berorientasi peperiksaan kepada berorientasikan kehidupan dan lebih banyak amali daripada teori.

sekian, terima kasih…

 

p/s: ambe dengan duang satu kelas, boleh korang cari mana kitorang?

61 comments:

susu said...

wah men sukaneka ke??cambest ja..btw gudluck

azi nur said...

kwn kiter ade kat sini~

Amy Syaquena said...

Salam kenal..

amy singgah sini dan follow , jemput la ke sinar raudah ye!

diana said...

pompuan yang no 3 dari kamu tu..
lawa..
wanie ye??

princess laila said...

wahh..macam menarik jek? kalo rajen t nak join gak lah =)

iniialahaku said...

aku rasa mcam rmai je mmb aku kat sana...yg sem 7 taun ni..n xslah aku da gak yg dah kuar..

IMANSHAH said...

comey comey aweks..haha

PinQib said...

oo
ko blaja ganu eh
ko kenal ah wan hafiz budak sains??

|I love BADANG|Siapa RAGAD WALEED AL KURDI? |

Rozuan Ismail said...

salam perkenalan..saya rozuan student UKM..jom singgah blog saya..

Azham Vosovic said...

Saya pun nak buat entry utk cikgu-cikgi ni gak... tapi lepas saya da habis Digi Camp ni la.. heheh, good luck ye Encik Ijat!

iekasub said...

hahaha. semua lelaki kurus murus! :D yang perempuan semua muke nerdd... :DD

ijatnuar87 said...

susu:hehehhe...citer 4 taun lepas la,memang seronok sangat...walaupom tak braper kenal lagi time tu...

ijatnuar87 said...

azinur:kawan kiter?saper tu?

ijatnuar87 said...

amy:mekacih kerana singgah...udah memolow...

ijatnuar87 said...

diana:yup...wani...kak knal ker?hehehe...cantik la ugak,hehehe

ijatnuar87 said...

laila:hehehhe...wajib join nih...jangan tak joinn..

ijatnuar87 said...

iniialahaku:hah,btol ker?saper yang ko knal?

ijatnuar87 said...

imanshah:hehehhe..cikgu berkenan ke?kabo skit hok maner?hehehe

ijatnuar87 said...

pinqib:yup...sining la...knal kot,kalu tgk muka,heheheh...sbb junior ramai sgt,hehehe

ijatnuar87 said...

rozuan:mekacih kerana menyinggah,hehehe...okies,,,akan menyusul

ijatnuar87 said...

azham:heheheh...buat2...jgn lupa...

ijatnuar87 said...

iekasub:hehehhe...ni la jaman pok kor tonggek,hehehe..lenih jaman belia remaja,hehehe

Afzainizam said...

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Selamat Tahun Baru Dengan Azam Baru
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Assalamualaikum
Aduiii dah tertinggal banyak entry kat sini.....maaf atas sebab tertentu amat sibuk sikit sesejak ni...

EEEEMMM kenapalahhhh aku tak jadi cekgu yerrrr...

kalau tak boleh joint....

Cekgu cekgu semua kau lahhhh pelita yang menyuluh hingga aku boleh membaca dan mengira... tabik hormat pada para guru-guru dan bakal-bakal jadi guru

Cikgu Fikri said...

wah...
bakal2 guru yg cemerlang!!!! :)

ijatnuar87 said...

afzainizam:la,bro,jgn la camnih...ko pom cikgu gak la,entri2 ko dalam blog tu kan banyak mengajar kitorang...so cikgu gak la tu...

ijatnuar87 said...

cikgufikri:heheheh..insyaallah..doa2 kan yek

alinac lover said...

lawa gambar!

Mimie said...

pewitt cikgu pokjat..encem laa kat sini.buat ape kain pelikat kat kepala tu?

ijatnuar87 said...

alinac:hehehhe...gambar jaman kuno dulu,hehehe

ijatnuar87 said...

erinamimie:hehehhe...mekacih....kain tu?kan permainan tradisonal,kena la berpakaian cam tradisi,hehehe

ijam ismail said...

hoho~~~
suke tgok pic 2...
=)

kaAka said...

wahhh...comei pic nh...nway being a good tchr k..

Mizz Farah said...

waahhh..bakal cekgu rupanyee...
sme la kite...iskk..segmen ni IPG je ke leh join...upsi takleh ea~ T__T

Miss Yaty said...

mesti lagi best kalau kenangan manis tu ijat detail kan lagi... kongsi kenangan manis tu dengan rakan2 blogger :)

p/s: yaty bagi cadangan je :)

hysman said...

kemahiran hidup?
suka3......
tp klu ajar rekacipta lg seronok..
hahaa

zubir othman said...

salam....
nice story bout u n ur ipg

salam perkenalan
http://zubir5588.blogspot.com/2011/01/saya-pelajar-ipg-kampus-pendidikan.html

ijatnuar87 said...

ijam:heheheh..gambar jaman budak2 lagi tu,hehehe

ijatnuar87 said...

kaaka:heheheh...mekacih...insyaallah,doa2kan la yek

ijatnuar87 said...

mizzfarah:segmen ni utk ipg jek,utk ipt ader segmen lain..join la blog cikgu blogger,tgk kat sidebar saya tu,utk sumer cikgu

ijatnuar87 said...

missyati:hehehe..btol gak tu ek...takper2,nest entri,hehehe

ijatnuar87 said...

hysman:hehehe..yup,kmahiran idup...ader gak ngaja rekacipta tu,hehehe

ijatnuar87 said...

zubir:wasalam,hehehe..mekacih...akan menyusul

محمد فردوس سعد said...

salam..gud luck cikgu..sem brp dh ni? sem 7 la kot? sbb dh 4 tahun duk ipsm..tul dak?

diana said...

tak kenal pun..
saja nak bagi tau dia lawa..

eh!!cara kamu tu.."lawa la jugakkk..!"
macam tak de napsu jekk...

aihh!!!

dyg said...

sy bru penah dgr kos D&T..
jahilnya sy..huhuhu..
cekgu rock2 ni smua..hehe

ijatnuar87 said...

firdaus:dah abis sem la,heheh...

ijatnuar87 said...

diana:isk,kak,ambe ni ok yek,takder korner2 deh,hehehe

ijatnuar87 said...

dayang:heheheh...d&t,kemahiran idup jek,senang citert,hhh

iekasub said...

ceh! nak kate sekarang lagi smart laa~~ x boleh terime x boleh terimee.. haha.nape muke duan laen bebenor?? dia buat pembedahan plastik ke? :P

Siti Hajar Masri said...

bagus cadangan tu..suka baju sekolah tukar kaler lain..anyway gud luck..

ijatnuar87 said...

iekasub:tu memang kebenarannya la,hehehe...memang lain la,semakin dewasa kan,hehehe

ijatnuar87 said...

sitihajar:hehehhe...ader gak kaum ibu yang bersetuju dengan cadangan tu,hehehe...beyeh2....

iniialahaku said...

sapa yang aku knal???tunang si duan tu skolah skali ngan aku..ank ustad aku..haha..yg lain aku xingt plak..rsanya da lgi..

░♥si lampu neon♥░ said...

maakk aii semuanya gagah perkasa aku tgk =)

Check it out Entri Paling Best !
# # Lelaki Menyampah Tengok Perempuan Nangis !# #
# Dosa Orang Suka Melambatkan Solat !#

Siti Aziz said...

meriah \0/

ijatnuar87 said...

iniialahaku:la,ko knal ker yati nih,popular bebenor dier,hehehe

ijatnuar87 said...

neon:ahaks..gagah perkasa ker?cam xcaya jek,hahaha

ijatnuar87 said...

sitiaziz:heheheh...memang meriah,sangat2...

niesz said...

wa..lame tu ngn kwn2..bgus2..ni br name nye kwn seidup semati..hehe..gud luck ya.. :)

Sham said...

baik cita-cita tu bro...moga2 boleh membantu membawa perubahan dalam pendidikan ke arah yang lebih baik...G Luck...

Murni Afiqah said...

Salam kenal dari IPG Batu Lintang =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

my felling today...

mAke nO seNSe , bUT LeT mAkE cHaNGe...