Sunday, January 2, 2011

MASALAH KOMPUTER

ASSALAMUALAIKUM…

 

seperti mana yang kita semua ketahui, komputer ini dah lama diperkenalkan. walau begitu, masih ramai orang yang mempunyai masalah dengan komputer ini. biasa la,semakin maju sesebuah teknologi, semakin pelik masalah yang dihadapi…masalah-masalah sekarang mungkin dah biasa sangat korang dengar kan, jadi aper kater kiter tengok sikit masalah-masalah masa komputer mula diperkenalkan dulu…

Jim Cartlon, seorang wartawan Wall Street Journal, baru-baru ini mengumpulkan keluhan dari pengguna komputer Amerika semasa di awal era komputer.


1. Compaq pernah mempertimbangkan untuk mengubah perintah “Press ANY Key” menjadi “Press ENTER Key” kerana banyak penggunanya yang telefon yang menanyakan dimana tombol “ANY” di keyboard.
2. AST Technical Support menerima laporan komplen kerana kesulitan menggunakan mouse. Semasa Techincal Support datang ke rumahnya, mereka menjumpai mouse tersebut tidak boleh digunakan… kerana masih berbungkus rapi di dalam plastiknya. Penggunanya (seorang wanita) takut dengan mouse (tikus) sehingga tidak berani mengeluarkannya dari dalam plastik. Takut diserang mouse komputer?
3. Di tahun 1980-an, ketika disket masih berukuran besar, Compaq pernah menerima keluhan seorang pengguna yang disketnya tidak boleh dibaca oleh drive-disk komputer. Setelah diselidiki, ternyata pengguna itu sebelumnya memasukkan disket ke dalam mesin taip dan menaip label yang tertampal di disket itu.
4. Sebuah keluhan lain dari pengguna AST yang mengatakan disket mereka terkena virus yang sukar dibersihkan. Petugas AST meminta orang itu mengirimkan copy disket yang terkena virus itu untuk diselidiki. Beberapa hari kemudian, petugas AST menerima fotostat disket dari pengguna tersebut.
5. Seorang pengguna DELL mengeluh dia tidak dapat mengirimkan fax via komputer.
Setelah diarahkan selama 40 minit melalui telefon, petugas DELL mendapati pengguna itu mencuba fax via komputer dengan cara memegang kertas yang akan di fax di depan monitor, sambil menekan tombol “SEND” di layar.
6. Seorang konsumen DELL lain mengeluh karena keyboard yang digunakannya sudah tidak berfungsi sejak dibersihkan. Ketika ditanya cara ida membersihkan keyboard, dia menjelaskan, “Saya mencuci dan menggosok semua bahagian keyboard dengan sabun, dan membilasnya dengan air, lalu menjemurnya.”
7. Seorang pengguna DELL marah-marah kerana tidak boleh menyalakan komputer yang baru dibelinya. “Semua sudah terpasang dengan baik.Tapi setiap kali saya tekan pedal kaki , tidak terjadi apa-apa.” Setelah diselidiki ternyata “pedal kaki” yang dimaksud orang itu adalah : mouse.
8. Seorang lagi pengguna DELL marah kerana komputer barunya tidak nyala.
Dia menjelaskan semua sudah terpasang dengan benar, dan ketika dia menunggu selama 20 minit, tidak terjadi apa-apa pada komputernya. Ketika teknisi DELL menanyakan apakah “power switch” sudah dinyalakan, dia balik bertanya, “Power switch apa?”
9. Berikut adalah tanya-jawab antara petugas Novell NetWire dengan seorang pembeli :
Penelefon : Hello, boleh bercakap dengan Tech Support?
Novell : Ya, boleh saya dibantu?
Penelefon : Tempat letak cawan di PC saya patah. Apa mungkin saya bisa menggantinya?
Novell : Tempat letak cawan? Apakah itu hadiah saat Anda membeli komputer?
Penelefon : Tidak. Tempat letak cawan ini sudah ada di komputer saya. Dan ketika saya meletakkan gelas saya di atasnya, tempat itu patah. Yang saya ketahui, di bahagian depan tempat itu ada tulisan “CD-ROM, 16X”.
(Saat itu juga, petugas Novell langsung mematikan telefon dan tertawa terbahak-bahak…)

 

hehehe…kalu korang masih mengalamai masalah cam kat atas ni, korang ni memang ada masalah besar la…iaitu buta komputer, kena rujuk pakar secepat mungkin, hehehe…

sumber

 

p/s:apa masalah biasa korang dengan komputer nih?ader sipi2 cam kat atas?hehehe

6 comments:

man yusoef said...

laptop skrg tak tahan berbanding dgn laptop dulu..lagi2 jenama Acer...cepat gile rosak..

Mimie said...

gunalah Apple~

ijatnuar87 said...

manyusoef:hehehe...btol tu,lptop acer ni mmg bermasalah...macam2 jenis masalah yg dah ambe tgk,cari masalah speaker,masalah monitor & macam2 lagi la...

ijatnuar87 said...

erinagemok:apple?mahai la mek...kalu pc biasa ni murah skit,pastu os pom lbh mudah...

mE said...

VIRUS!!!!

haha nape la takde sorang pon leh cipta komputer/laptop ANTI virus selama2nya...huhuhu....
(permintaan tak masuk akal)

ijatnuar87 said...

me:boleh jek wat gitu,tp jangan smbung tenet,jangan cucuk pendrive,jangan masukkan cd @ disket,kompom xder virus,hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

my felling today...

mAke nO seNSe , bUT LeT mAkE cHaNGe...