Sunday, December 12, 2010

Nama Gelaran

Assalamualaikum…

 

pagi tadi kan, ader la ambe dengar saluran radio terhangat, HOT FM, hehehe…pastu masa aasyik mendengar tu, ader la disiarkan satu perbualan antara pemanggil dengan DJ nih, berkaitan dengan nama gelaran. si pemanggil tu berkongsi la pengalaman dier pasal nama gelaran nih, iaitu KAMPASI…Kampasi ni membawa maksud Kambing Pandangan Sisi, dah memang gelaran unik tetapi lawak…

ambe nak kongsikan la sikit sebanyak berkaitan dengan nama gelaran nih…biasanya budak-budak akan menyalahgunakan nama gelaran ni dengan memberi nama gelaran dengan niat bergaduh, hehehe…paham-paham jek la budak kan…

pastu remaja ni biasa menggunakan nama gelaran untuk memudahkan dikenali dan untuk nampak hebat…seperti contohnya macam nama Zack, Belang, Taring dan sebagainya. ambe pom ader nama gelaran nih…kat tempat ambe belajar, ambe dipanggil POKJAT, sebab aper POKJAT? sebab nama tu senang dipanggil, hehehe…ader sorang lagi kawan ambe dipanggil POKPIK…ader jugak dipanggil dengan nama PISANG, YAN, TOK, KAKAROT dan sebagainya…

nama gelaran ni juga ader 2 jenis sebenarnya…ader nama gelaran yang menggantikan nama, seperti contoh diatas, dan ada nama gelaran yang memberi tambahan kepada nama sebenar…contohnya seperti PEJA GASI, TOK RAFI, AMIR LEBONG dan sebagainya…nama gelaran tambahan ni juga sebenarnya digunakan pada zaman Rasulullah dan para sahabat. Rasulullah sendiri digelar Al-Amin, Saidina Abu Bakar digelar As-Siddiq(Pembenar), Saidana Ali digelar Karamaallah Wajhah (Singa Allah), Saidina Usman Zunnurain(2 cahaya) dan ada yang mengantikan nama seperti Abu Hurairah.

kesimpulannya, sekiranya kita hendak menggunakan nama gelaran, carilah nama-nama yang tidak membawa maksud yang buruk kerana setiap nama yang dipanggil itu ialah satu doa kepada orang yang dipanggil.

 

p/s: nama gelaran sorang kawan ambe nih, AYAH PIN, hehehe…korang ader nama gelaran?

13 comments:

Daya said...

dulu masa form 3 blaja kemahiran hidup...light emitting diode(LED). 1 hari, ada sorang classmate tiba2 panggil kite dgn nama diod. spelling xde e, tapi sebut sama mcm sbutan in english tu..so terus melekat sampai skrg...tp yg bestnye, hanya kwn2 sek men yg 1 kelas dari form1-form 3 je yg panggil diod. so sng la,klau kwn call tepon umah,n nak ckp dgn diod, otomatik dlm kpala,kwn2 sek men yg tepon...

bagus gak ada byk nama gelaran ni.. sng nak categorize :p

Mimie said...

pokjat gemok adalah nama gelaran saya untuk kamu.

soffea said...

takde gelaran yg mcm tu. tapi member suke nak memperkampungkan nama soffea tu tau. last2 melekat Peah @ Piah.. haha.

nUmara... said...

hehe.. kwn saye die kurang pendengangaran agaknye.. jadi geng2 gelar die PEKOK(pekak) atau shortform die KOK... haha! bile besar dikomersialkan jadi KOX... hehs..
mcm2.. budak2 laki kan nakal2..
yg pompuan plak, nick name REDOX... sbbnye tindak balas redox..die sorang je yg blh jwb soalan cekgu ms lam makmal.. :)

ijatnuar87 said...

daya:tapi susah gak,kalu kawan tu tepon umah,pastu nak cakap dengan diod,kena plak yang mengangkat tepom ni mak ker,adik bradik ker,tak ker diorang penin...maner ader diod dlm umah aq!!!,hehehe...

ijatnuar87 said...

mimie:cik erina gemok pula gelaran buat kamo,hehehe...

ijatnuar87 said...

soffea:hehehe...tu pom biasa dengar dah,mengkampungkan nama nih,hehehe...isk,menarik gak aper tu,hehehe...cik peah,hehehe

ijatnuar87 said...

numara:hehehe...jadik nama komersial plak ek...senang la nnt, kalu ditakdirkan jadik artis, dah ader nama komersial,hehehe...REDOX, mmg futuristik la punya nama,hehehe...

sumpit said...

kawan aku punya nama gelaran ambik semperna nama bapa dia. Sampai bila kami pergi kat rumah dia, terlupa nama sebenar dia, apa lagi kami pun panggil lah nama gelaran tu. last sekali yang menjawab bapa dia lah pulak. merah padam muka masing2..


| Jemputan untuk menyertai GA | Domain untuk dimenangi |

Ikhlas
- Qalish [Dot] Com -

ijatnuar87 said...

sumpit:hehehe...ada gak camtu,pnggil kawan guna nama ayah,pastu biler tepom,tersasul sebut nama panggilan,tengok2 yang menjawab tu ayah dier,hehehe...

Daya said...

ijat:haha...xpe...sbb family pun tau ;)

Daya said...

ijat:haha...xpe...sbb family pun tau ;)

ijatnuar87 said...

daya:kalu famili tau xper la...hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

my felling today...

mAke nO seNSe , bUT LeT mAkE cHaNGe...