Friday, December 3, 2010

JEANS dan KITA

ASSALAMUALAIKUM…

 

sebelum ambe memulakan celoteh ambe ni, ambe nak tanya sikit la deh… jean atau jeans ek??? hehehe…

ok la, cukup dengan mukaddimah… saper yang xpernah pakai seluar jean, sila angkat tangan anda… ambe rase kebanyakkan orang pernah memakai seluar jean, dan kebanyakannya juga suka untuk memakai seluar jean…

baiklan, apa itu seluar jean? seluar jean ni merupakan mertua pak lah sejenis seluar yang menggunakan fabrik denim yang dikeluarkan sejak tahun 1830-an lagi. pada mulanya ia adalah khas untuk pekerja lombong, yang maner memerlukan seluar yang tahan lasak(xder la koyak dalam lombong tu). dengan kata lain, dulu2 suar jean ni merupakan pakaian orang kelas bawahan la…

namun selepas itu, seluar dari fabrik denim ni telah diterima pakai sebagai satu fesyen yang masih diguna pakai sampai la sekarang…namun gitu, fesyen ni masih belom diterima dalam semua situasi. contohnyer dalam acara rasmi jean ni tak boleh pakai kerana bukan formal. camtu gak kalu nak pergi kuliah (pelajar U la biasanya),biasanya tak leh la kan….(tapi ramai gak yang pakai)…

tapi kan,kalu dipikirkan, patutnyer dibenarkan la pakai jean ni….yer la,cuba kiter pikir…suar jean ni kan lasak, tahan lama (boleh diwarisi untuk anak2 plak), boleh diulang pakai (basuh sminggu skali), boleh menghalang dari kes rogol (kan zip jean susah skit nak buka) dan macam2 lagi la… jadi boleh la kiter sama2 pikirkan…

pastu suar jean ni plak ader macam2 jenis kan… ader straight cut, bell bottom, regular fit, skinny dan macam2 lagi la… jadi buat la pilihan yang betul…(yer la, pakai yang sesuai la yek)…

ambe pom ader pakai gak suar jean ni, ader jenis lusuh, jenis biasa… biasanyer suar jean ni boleh dipadankan dengan semua pakaian, cuma kena pandai memilih la…

jadi secara kesimpulannya, pilih pakaian anda sebaik mungkin, kerana pakaian itu boleh melambangkan diri anda…

 bergaya dengan jean(abaikan hantaran tu)…

diolah dan ditokok tambah dari rencana Mingguan Malaysia (28nov10)

p/s: ambe biasa beli suar jean bundle, bundle ni ader banyak design yang pelik…

2 comments:

alinac lover said...

jeans yong cap ayam jerk
haahhaha

ijatnuar87 said...

cap ayamas ker?hehehhe
atau ayam brand?hehehhehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

my felling today...

mAke nO seNSe , bUT LeT mAkE cHaNGe...