Saturday, December 25, 2010

1515

ASSALAMUALAIKUM…

 

korang pelik ker dengan tajuk kat atas tu? ader membawa aper-aper makna dalam fikirang korang? kalu ambe letak 1511, mesti korang leh agak kan…

aper ader dengan 1511? saper tau angkat tangan? cikgu nak bagi adiah nih…

……

.….

….

..

.

aik, tak der orang tau ker? baiklah,biar cikgu bagitau…

1511 tu adalah tahun dimana Melaka dijajah, dimana bangsa MELAYU dimalukan, bangsa MELAYU hilang kegemilangannya, bahasa MELAYU hilang kedudukannya dan orang MELAYU semakin alpa sehingga kini…

namun bagaimana sekiranya kita mampu mengubah apa yang terjadi pada 1511? bagaimana sekiranya Flor De La Mar tenggelam diselat Melaka? bagaimana sekiranya Alfonso Albuqueque kalah dalam usahanya menjajah Melaka? adakah Malaysia @ Tanah Melayu akan menjadi sebegini? adalah orang MELAYU akan menjadi sebegini? bergaduh sesama MELAYU, bangsa lain bertepuk tangan? adakah MELAYU akan kehilangan ketuanan MELAYUnya?

pernah kah kita terfikir akan itu semua? sekiranya tiada yang mampu membayangkannya, ambe ingin sekali mencadangkan agar kalian membaca novel ini…

DSC01033

mengisahkan perjuangan Tun Nyemah Mulya mempertahankan bumi Melaka, mengusir penjajah keparat dari muka bumi Melaka, mengempur Tanah Barat, menguasai kembali Andalusia…sebuah nukilan hebat oleh Faisal Tehrani, amat sesuai dibaca oleh semua golongan…

bacalah, dan renungilah segala kesilapan kita…adakah kita akan mengulangi kesedihan 1511 atau akan mengulangi kegemilangan 1515?

 

p/s:MELAYU sesama MELAYU bergaduh, bangsa lain bertepuk tangan…sekadar perkongsian…

16 comments:

~cik manis~ said...

karya faisal tehrani. sy suke tulisan n blog die :)

Darkbatman said...

2laa... melayu kdg2 lupa bangsa lain cm tgu mase..

Jey Yusuff said...

yang pasti malaysia akan lebih maju dan memengang kuasa dunia

iera said...

Bangsa kite dh semakin malas tp rajin mengikut budaya2 negetif dari barat..moden la kononnye..

Afzainizam said...

★(◣_◢)★(◣_◢)★(◣_◢)(★◣_◢)★
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
★(◣_◢)★(◣_◢)★(◣_◢)★(◣_◢)★
Kami Kembali lagi... Maaf atas lama tak ziarah... Sorry bebanyak agak ketinggalan lah banyak entry kamu... coz banyak hal sibuk ngan bagai-bagai urusan lah... Sorry...
maaf bebanyak dahhhhh......

woooo buku faisal tehrani aku pernah baca buku ni... woooo harap gitulahhh 1511 sebagai pengajaran harap bangsa kita akan sedar

IMANSHAH said...

446 tahun kita dijajah

ijatnuar87 said...

cikmanis:tu la,ambe pling suker novel dier...terutama novel2 remaja,cam idup jek watak tu

ijatnuar87 said...

darkbatman:btol tu,dah terantuk baru mengadah...

ijatnuar87 said...

jey:jangan smpai malaysia menggantikan amerika sbgai polis dunia udah...

ijatnuar87 said...

iera:tau xper,rajin mnder lain plak...yg xsepatutnya

ijatnuar87 said...

afzaimizam:yup...btol tu...smoga 1511 xkn diulangi lagi...

ijatnuar87 said...

imanshah:yup.btol tu...dan sebenarnya masih lagi dijajah...

dya adriza said...

FT is da best! Bakal menantu mama ni asalnya haha!

░♥si lampu neon♥░ said...

KULIT BUKU YANG SCARY DAN MISTIK =)

ijatnuar87 said...

dyadriza:hehehe..bakal menantu?jadi masih lagi ker nih?

ijatnuar87 said...

neon:hehehe..tau xpe...mmg mistik giler kan...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

my felling today...

mAke nO seNSe , bUT LeT mAkE cHaNGe...