Friday, October 22, 2010

buku ohh book...


Salam diucap pembuka bicara...ambe dapat idea nak kuarkan post ni selepas ambe baca satu entry ni kat 100penulis. korang buleh baca entry tu kat sini. selepas ambe baca entry ni, tros terdetik di hati kecik ambe ni nak kuarkan post2 berkaitan buku, sebab ambe ni pom merupakan sejenis, seekor, seorang ulat buku. Bukan ulat yang MAKAN buku tu, tapi orang yang suker baca buku. ambe stat jadik ulat buku ni sejak dari sekolah rendah lagi. minat ni makin jadik giler lepas ambe jadik pustakawan masa darjah 4...time tu memang ambe langsung xpergi kantin time rehat, g library jek..sebab ader bekal kan, jadik makan kat kantin jek la...time tu memang seronok, kalu ader buku2 baru, ambe la orang pertama yang membaca, heheheh...kena plak time skolah rendah tu ader KPM lancar PROGRAM NILAM (Nadi Ilmu Amalan Membaca, kalu ambe xsilap la)...jadi sambil membaca, sambil masuk program ni...tapi xleh adiah pom,huhuu...
Pastu ambe naik la tingkatan 1,2,3...time ni buku2 xbraper sangat, sebab ambe giler kat komik2...satu kotak penuh ambe beli komik, cam KREKO, GEMPAK, & komik2 dari HongKong, macam pendekat laut, wira tunggal & sebagainyer...pastu masuk plak skolah teknik, masa tu ambe dapat jadik pustakawan lagi, pakai baju ijau tu,heheheh...msa tu kegilaan ambe untuk buku bercambah kembali (ayat xleh tahan tu)...sumer novel2 kat library ambe baca...kat library skolah teknik tu juga la ambe jatuh tangga cinta dengan novel tulisan Ramlee Awang Mursid, tajuk dier Tombiruo(penunggu hutan). pastu sumer novel dier ambe baca...termasuk la yang terbaru ni, Cinta Sufi...
Amacam? Dah tertarik? Pandangan mata tu ganaz wooo...
Sekarang ambe dah masuk maktab, IPG KSM ni, ambe dah stat masuk ke area buku2 ilmiah skit...bukan  buku akademik yek...buku first yang aq baca, Benarkah Iskandar Bukan Zulqarnain, tulisan Afareez Abd Razak Al-Hafiz...memang seronok la baca nih...ni ambe baru jek abis satu lagi buku, tajuk HAMAS Pejuang Kota Suci Baitulmaqdis...selain tu,ambe pom dah stat menggila membaca blog(boleh kira buku gak ker?)...
Amacam? Ader bran???
Untuk post2 yang akan datang, ambe nak citer2 la pasal2 buku2 yang ambe dah baca, nak gak la berkongsi dengan pembaca2 yang lain...maner tau, pembaca lain pom leh cadangankan bahan bacaan lain untuk ambe...

p/s : panjang la plak entry kali ni kan...heheheh

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

my felling today...

mAke nO seNSe , bUT LeT mAkE cHaNGe...