Thursday, November 25, 2010

Apa itu Disleksia???

ASSALAMUALAIKUM…

 

pernah tak kokrang dengar perkataan DISLEKSIA? apa bayangan pertama korang dapat biler dengar perkataan disleksia nih? kabur2 atau tak der bayangan langsung?

baiklah, meh ambe citer sikit pasal disleksia… nih sebab ambe sendiri ader blaja gak pasal disleksia, dan ambe nak berkongsi la sikit pengetahuan dengan korang sumer… mula2 skali, disleksia nih bukan kecacatan yek… jadi saper2 yang pikir disleksia nih satu kecacatan, sila ubah pemikiran anda… disleksia ni merupakan satu gangguan dalam pembelajaran. biasanya gangguan yang dialami merangkumi gangguan dalam membaca, menulis, mengeja dan mengira. gangguan ni juga boleh diatasi menerusi kaedah pengajaran yang istimewa. dan sudah tentu oleh guru yang istimewa, guru yang mempunyai kepakaran dalam bidang Pendidikan Khas…

disleksia nih boleh dikesan sejak dari zaman jahiliah prasekolah/tadika lagi… caranya senang jek, kalu kanak2 tu tak boleh membaca atau mengenal abjad walaupom dah setahun belajar, budak tu perlu diberi kaedah lain… dan sudah tentu mak ayahnyer perlu memberi perhatian dan tindakan sewajarnya… jangan plak biler dapat anak macam nih, menyalahkan anak tu bodoh atau sebagainya… dan yang lebih teruk boleh menyebabkan keretakan dalam rumah tangga(yer la,saling salah menyalahkan antara mak & ayah).

sekarang nih dah ader Persatuan Disleksia Malaysia yang membantu kanak2 disleksia nih untuk pulih dari gangguan pembelajaran nih… jadi kepada mak ayah kat luar sana, kalu dapat anak disleksia nih, jangan la terus putus asa, kerana disleksia nih boleh diatasi… dan untuk pengetahuan korang gak, Leonardo Da Vinci yang terkenal tu pom disleksia gak…

apa2 pom, ambe berharap pengetahuan yang sikit nih boleh membantu… a small gift for a big change…

sumber

DSC00211 ni bukan budak disleksia yek, cuma anak murid ambe…(rindunyer kat diorg)

 

p/s: bukan senang nak membentuk seorang kanak2 menjadi seorang manusia…

11 comments:

Jey Yusuff said...

ex aku dulu disleksia. huhu

Jey Yusuff said...

ex aku dulu disleksia. huhu

ijatnuar87 said...

yer ek...so skrng cmner?dah ok?

Jey Yusuff said...

ok ape. mcm 2 jgk. ingt dulu kalau dating keje aku ikat tali kasut dia kalau tali kasut dia terbuka

ijatnuar87 said...

ahaks...aper susah,pakai jek sandal,xpom pakai selipar,heheheh

Mimie said...

hak3.betol2.pakai la sandal.toksah nak ikatkan lagi dah.Bebal tu same ker gan disleksia cikgu?

ijatnuar87 said...

ahaks...bebal tu xsma dengan disleksia,sebab bdk disleksia ni dier pndai,tp xleh nak gunakan kepandaianyer,sebab dier ader masalah,cam koordinasi,pastu hafalan & sebagainya...

♥..cik_mas..♥ said...

bro...cik mas mmg amik psl pend khas....diorg mmg sgt2 pandai...tp mslh diorg selalu tertukar huruf2 yg lebih kurang same bentuk...mcm b,d...n,u...kdg2 tuh kiri knn, ats bwh, dpn blkg pon diorg mslh nk knl pasti..2 sbb diorg jd corot, bila ckgu abaikan. biasenye taw mslh ni bila diorg menulis pd lembaran kerja yg kita bg.... so dpt kesan lebih awl, bleh jalani intervensi kt diorg... :)

betulkan cikgu...heheh...

ijatnuar87 said...

yup...btol tu...kadang2 diorg kurang koordinasi gak,xleh nak gabung suku kata...& kadang2 blh jadi cam ex kwn saya tu,jey,smpai xleh nk ikat tali kasut...

♥..cik_mas..♥ said...

yup..kamu mmg cekap bab2 disleksia...hehhee.. :)

ijatnuar87 said...

cik mas:ahaks...xder la cekap sgt,juz suker baca psl ni,tkt tetiba bertemu bdk2 camni dlm kls,senang la skit nak handle..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

my felling today...

mAke nO seNSe , bUT LeT mAkE cHaNGe...